FM97.5 / LIVE

სუჯუხი და ბასტურმა - როგორ ამზადებენ ცნობილ დელიკატესებს სოფელ სხვილისში [ფოტო/ვიდეო]

მთავარისიახლე, საზოგადოება 27.11.2019
სხვილისში, იგიდბაშიანების ოჯახში უკვე დაიწყეს ტრადიციული სუჯუხისა და ბასტურმის მომზადება. სონია არუთუნიანს ამ საქმეში ნათესავები, აღუნიკი და თეხკინი ეხმარებიან. როდესაც დელიკატესების მზადებას მათ ოჯახებშიც დაიწყებენ, ნათესავებს ახლა სონია მიეხმარება.

სუჯუხი და ბასტურმა - როგორ ამზადებენ ცნობილ დელიკატესებს სოფელ სხვილისში [ფოტო/ვიდეო]

ქალები ამბობენ, რომ სუჯუხისა და ბასტურმის მომზადება მათთვის სასიამოვნო საქმიანობაა.

“1870 წელს კარინში (ერზრუმში) იყო სომეხთა საკუთრებაში არსებული ბასტურმისა და სუჯუხის ოთხი საწარმო. ამ დროს ქალაქში, ყოველწლიურად 5 000 მსხვილფეხა საქონელს კლავდნენ. 1829 წელს ერზრუმიდან ჩვენი წინაპრები ჩამოსახლდნენ ახალციხის სოფელ სხვილისში და იქიდან ჩამოიტანეს ეს ჩვენი სუჯუხი და ბასტურმა. რაც ჩემი თავი მახსოვს, ბავშვობიდან ოჯახში ვაკეთებთ და დღესაც ასე ვაგრძელებთ“, – გვიყვება სონია არუთუნიანი.

საქართველოში პოპულარული სუჯუხი და ბასტურმა სომხეთში ტრადიციული დელიკატესებია, თუმცა გამომშრალი და დამარილებული ხორცით მომზადებული ეს კერძები სომხეთის გარდა სხვა ბევრ ქვეყანაშია გავრცელებული.

ერთ-ერთი ლეგენდის მიხედვით, ბასტურმის წარმოშობა ჩინგიზ-ხანის არმიას უკავშირდება. ლაშქრობების დროს მეომრებისთვის ბევრ საჭმელს ატარებდნენ, განსაკუთრებით კი ხორცს, რომლის დიდხანს შესანახადაც, მას თხლად ჭრიდნენ და უნაგირის ქვეშ ათავსებდნენ. იქ დროთა განმავლობაში მარილი გროვდებოდა, ხორცი კი მხედრის და უნაგირის სიმძიმის გამო სითხისგან მალე იცლებოდა. ასე კეთდებოდა თურმე „პირველყოფილი“ ბასტურმა, რომელიც სუჯუხთან ერთად მოგვიანებით ბევრ ქვეყანაში, მათ შორის საბერძნეთში, სომხეთში, ბულგარეთში, სერბეთსა თუ მაკედონიაში გავრცელდა.



დღეს, ამ დელიკატესებს, თანამედროვე ტექნოლოგიითა და რეცეპტებით ამზადებენ. ტრადიციული სომხური რეცეპტს იყენებენ სხვილისელი იგიდბაშიანები.

სოფელში წლების წინ თითო ოჯახში კლავდნენ თითო ძროხას და ხორცს ანაწილებდენ, ნახევრით ბასტურმას ამზადებდნენ, ნახევრით სუჯუხს, დანარჩენით კი ხაშსა და ყაურმას. ხორცის ამ კერძებს აუცილებლად სტუმრებთან ერთად მიირთმევდნენ.

სუჯუხ-ბასტურმის სეზონი ზამთარია - გამომშრალ უმ ხორცს მზე და სითბო არ უყვარს.

„ბასტურმის დამზადებისთვის გასუფთავებულ ხორცს ჩავამარილებთ, 8–9 დღის განმავლობაში ვტოვებთ მარილში, შემდეგ სუფთა წყლით კარგად ვრეცხავთ, ვხვრიტავთ, ვკიდებთ და ხმება ქარში და ყინვაში“, - გვეუბნება პოღოს იგიდბაშიანი და სუჯუხის რეცეპტს გვიზიარებს, - „სუფთა ხორცს ვატარებთ, ერთი პორცია 11 კილო უნდა იყოს, ხორცს ვამატებთ 100 გრ შავი პილპილს, 70 გრ სურნელოვან პილპილს, 200 გრ მარილს და ვასხამთ 2 ლიტრ წყალს. კარგათ ვურევთ, ძროხის ნაწლავს კარგად ვასუფთავებთ, ხორცს ვტენით ნაწლავში, ვკრავთ და ვაშრობთ დაკიდულს“.

სონიასა და პოღოსის ოჯახში გაკეთებული სუჯუხი და ბასტურმა ახლა მათი სახლის აივანზე შრება და ხმება. მას შემდეგ რაც ხორცი ამ დელიკატესებისთვის დამახასიათებელ გემოს შეიძენს, სუჯუხისა და ბასტურმის ნაწილს ოჯახში მოიხმარენ, ნაწილს გაყიდიან, ნაწილს კი უცხოეთში, ნათესავებს გაუგზავნიან.

სუჯუხი და ბასტურმა - როგორ ამზადებენ ცნობილ დელიკატესებს სოფელ სხვილისში [ფოტო/ვიდეო]

სუჯუხი და ბასტურმა - როგორ ამზადებენ ცნობილ დელიკატესებს სოფელ სხვილისში [ფოტო/ვიდეო]

[რიმა სარუხანიან, ზურა სულაბერიძე, ახალციხე]


24.10.2020 პროექტი 'ევროპული სწავლების სამკუთხედი' ახალციხის სკოლებში

23.10.2020 ახალციხის 9 ბაღში სწავლა 4 დღით შეწყდება

22.10.2020 კორონავირუსის გამო ახალქალაქის 2 სკოლაში დისტანციურად სწავლობენ

22.10.2020 კორონავირუსის გამო ნინოწმინდის 4 სკოლაში დისტანციურად სწავლობენ

22.04.2014 ჯილეხისა და თურქულის ვაქცინაცია დაიწყო

08.04.2014 ასპინძის საავადმყოფოს ექიმებმა შპს „ადითს“ სასამართლო მოუგეს

05.04.2014 რა იცვლება სასწრაფო სამედიცინო დახმარებაში?

21.03.2014 საქართველოში ჰოსპიტალური საწოლების რაოდენობამ იკლო

26.10.2020 ‘ენზელ მკოიანის აქტივისტმა დამარტყა’ – სამველ მანუკიანი ახალქალაქში მომხდარ ინციდენტზე

26.10.2020 ‘გადაუხდელობის გამო, ბუნებრივი აირის მიწოდება არ შეწყდება’ – ‘ინტერგაზი’

25.10.2020 ბორჯომ–ხარაგაულის ეროვნული პარკი „Welcome To Georgia“– ს დაჯილდოებაზეა ნომინირებული

24.10.2020 სამცხე–ჯავახეთში უქმე დღეებში თბილი და მზიანი ამინდია მოსალოდნელი

24.12.2013 ბორჯომში ახალ წელს ერთი დღით ადრე იზეიმებენ

27.11.2013 რეჟისორი ვახტანგ ბერიძე მესხეთის თეატრს მადლობას უხდის

25.10.2013 ახალციხეში ანსამბლ „სეუს“ კონცერტი მიმდინარეობს

24.10.2013 მესხეთის თეატრში "წვიმის გამყიდველს" წარმოადგენენ

21.10.2020 SKამბები: მოხუცების სოფელი [აუდიო]

14.10.2020 SKამბები: აბასთუმანი – ხაბაზთუმანი [აუდიო]

10.10.2020 როცა ბუნების გესმის – მეტყევე ძმები ბორჯომიდან [ვიდეო]

07.10.2020 SKამბები: წნისი თუ წინისი [აუდიო]

მსგავს თემაზე

ფოტოპროექტი: ადამიანები სხვილისიდან [Photo]
ბატის ჩაშუშული – უძველესი მესხური საახალწლო კერძი [Video]
5 კერძი, რომელიც სამცხე-ჯავახეთში აუცილებლად უნდა გასინჯო
მუსლიმებმა ყურბანი, დაკლული პირუტყვის ხორცი დაარიგეს
მუსლიმებმა ყურბან–ბაირამის აღსანიშნავად შესაწირი დაარიგეს
რა ჯდება საახალწლო სუფრა
სოფელ ჭაჭარაქში სომხურ ტრადიციულ ლავაშს აცხობენ [ფოტო/ვიდეო]