სურსათის ეროვნული სააგენტოს სამცხე-ჯავახეთის რეგიონული სამმართველოს უფროსის ლია ბექაურის განმარტებით, სისხლის აღების შემდეგ, ბრუცელოზზე დადებითად მორეაგირე ცხოველი სასაკლაოზე, ვეტერინარების მეთვალყურეობის ქვეშ დაიკვლება.
„სისხლის სინჯებს ზრდასრული ცხოველებისგან მასობრივად ყველა სოფელში ავიღებთ და ჩვენ თვითონ ჩავაბარებთ ლაბორატორიაში“, – ამბობს ლია ბექაური.
მისი თქმით, სისხლის სინჯებს მანამდე მანამდე აიღებენ, ვიდრე დასახლება დაავადებული ცხოველისგან სრულად არ გასუფთავდება: „ეს არის კერის გაჯანსაღება, საკმაოდ შრომეტევადი და რთული საქმეა. შესაძლებელია ცხოველს გარეგნულად არაფერი ეტყობოდეს, მაგრამ რეალურად დაავადებული იყოს“.
რეგიონის მასშტაბით ბრუცელოზის დაავადების კერა ძირითადად ადიგენსა და ასპინძაშია. მასობრივად ცხოველთა დაავადების შემთხვევები 2013 წელს ახალციხის მუნიციპალიტეტის სოფელ ანში და ასპინძის მუნიციპალიტეტის სოფელ რუსთავში გამოვლინდა და დღემდე ეს პრობლემად რჩება. რუსთავში დაავადება ადამიანებზეც გადავიდა. ადგილობრივების ნაწილი დღემდე მკურნალობს და ექიმების მეთვალყურეობის ქვეშ იმყოფება.
სურსათის ეროვნული სააგენტოს სამცხე-ჯავახეთის რეგიონული სამმართველოს თანამშრომლები ბრუცელოზზე ცხოველის გამოკვლევებს პერიოდულად ატარებენ. სამსახურის უფროსის ლია ბექაურის განმარტებით, გასულ წელს ნოემბერსა და დეკემბერში შემოწმებული პირუტყვის 3%–ს ბრუცელოზი აღმოაჩნდა.
„წინა წელს ძირითადად ფერმებში ავიღეთ სისხლის ანალიზი, იქ სადაც ბევრი საქონელი ყავდათ, ამჯერად ღონისძიებას უფრო მასიური ხასიათი ექნება. სისხლის ანალიზის აღებას უახლოეს დღეებში დავიწყებთ“, – განმარტავს ლია ბექაური.
ვეტერინარები მოსახლეობას მოუწოდებენ, რომ თუ მათ პირუტყვს კვლევის შედეგად ბრუცელოზი დაუდგინდა, აუცილებელად დაკლან ვეტერინარულ–სანიტარული წესების დაცვით.
დაკლული პირუტყვის ხორცი საკვებად მხოლოდ თერმული დამშავების შემდეგ არის შესაძლებელი.
მოსახლეობისთვის საფრთხეს წარმოადგენს დაავადებული ცხოველის უმი (აუდუღარი) რძე და მისგან დამზადებული პროდუქტი.
ბრუცელოზის ადამიანზე გადაეცემის გზებია:• კონტაქტური - ავადმყოფი ცხოველის აბორტულ მასალასთან, სისხლთან, შარდსა და განავალთან შეხება, პირუტყვის ტყავისა და მატყლის დამუშავება;
• საკვებით - ინფიცირებული თერმულად დაუმუშავებელი (აუდუღარი, მოუხარშავი) ცხოველური პროდუქტების გამოყენება (რძე, რძის პროდუქტები, ხორცი);
იშვიათად:
• ასპირაციული - ბრუცელას ბაქტერიებით დასენიანებული მტვრის, მშრალი ნაკელის, მატყლის ნაწილაკების მოხვედრა პირის, ცხვირისა და თვალის ლორწოვანში.
ძალზედ იშვიათად! - ბრუცელოზის გადაცემა ადამიანიდან ადამიანზე შეიძლება მოხდეს სისხლის გადასხმის ან ორგანოთა ტრანსპლანტაციის, სქესობრივი კონტაქტის და ძუძუთი კვების დროს.
როგორ მივიტანოთ ეჭვი ბრუცელოზზე?ადამიანის ბრუცელოზი ხშირად უსიმპტომოდ მიმდინარეობს. ინკუბაციური (ფარული) პერიოდი გრძელდება ერთი კვირიდან რამდენიმე თვემდე.
ყველაზე დამახასიათებელი სიმპტომებია:
• ცხელება
• ზოგადი სისუსტე
• ოფლიანობა, განსაკუთრებით ღამით (სპეციფიური, არასასიამოვნო სუნის ოფლი)
• ტკივილები- განსაკუთრებით თავის და ზურგის კუნთების.
[თინათინ ზაზაძე, ახალციხე]