ფოტო - "საღიღინო"ახალციხეში, რაბათის კომპლექსში მდებარე რესტორანი „რაბათმა“ პანდემიის პერიოდში მნიშვნელოვანი ზარალი ნახა. ახლა ადმინისტრაცია ცდილობს რესტორანი გახსნისთვის მოამზადონ.
რეგულაციები, რომლებსაც მათ უწესებენ, ნაწილობრივ მისაღები აღმოჩნდა.
„ერთჯერადი მენიუები, ასევე მაგიდებს შორის ორმეტრიანი დისტანცია - ამათი შესრულება რთული არაა, თუმცა კარგი იქნებოდა პატარა კორპორაციულები მაინც რომ დაუშვან. დღის განმავლობაში მე მაცივრები, ელექტროღუმელი ჩართული უნდა მქონდეს, პროდუქტი მზად, რამდენიმე თანამშრომელი აუცილებლად უნდა მყავდეს. შეიძლება ავიღო დღეში 100 ლარი, მაგრამ იმ დღეს 20 ლარის დენი დავწვა. მოგებაზე ზედმეტია ამ ეტაპზე საუბარი, თუ კორპორაციულ საღამოებს არ დაუშვებენ, მე ვერ გავალ მოგებაზე“, - ამბობს რესტორან „რაბათის“ მენეჯერი ეკა ბახტურიძე.
მისივე თქმით, ბუნდოვანია ასევე წინასწარი ჯავშნების პუნქტი, რადგან როცა სახელმწიფო შიდა ტურიზმის განვითარებაზე ფიქრობს, გათვალისწინებული უნდა იყოს, რომ ასეთ დროს რესტორანს ჯავშნის გარეშეც სტუმრობენ.
რესტორნების ის სეგმენტი, რომლებიც მხოლოდ დიდ სუფრებზე (დაბადების დღეები, ქორწილები, ქელეხები) მუშაობდა, ჯერჯერობით გახსნას არ აპირებს. ერთ-ერთი ასეთია ახალციხეში არსებული რესტორანი „რომანტიკა“. მისი მეპატრონე ამბობს, რომ ასეთი რეგულაციების პირობებში მოგება არ ექნება, რადგან მათთან მხოლოდ მასშტაბური ღონისძიებები იგეგმებოდა.
„რესტორანს არ ვხსნი. მე ყოველდღიურ რეჟიმში არ ვამუშავებდი, ყოველთვის დიდი შეკვეთები მქონდა. სანამ ქორწილებზე და მსგავს დიდ შეკვეთებზე ნებართვა არ იქნება, ვერაფერს ვიზამ. ახლა მაგალითად, სწრაფი კვება მაქვს გახსნილი და დღეში 20 - 30 ლარს ძლივს ვვაჭრობ. დიდ დარბაზს, მითუმეტეს, როგორ ვამუშავებ?! ცალკე თანამშრომლების ანაზღაურება, ვერ ვიზამთ, ძნელია“, - ამბობს რესტორან „რომანტიკას“ დირექტორი რომან მერაბიშვილი.
რეგულაციების შესრულება პრობლემას არ წარმოადგენს ახალციხეში მდებარე პაბ-რესტორან „საღიღინოსთვის“. რესტორნის დირექტორის დავით პარუნაშვილის თქმით, მათთან მაგიდები ისედაც ექვსკაციანია და ორმეტრიანი დაშორებით დგას.
„საღიღინოში“ პანდემიის პერიოდის განმავლობაში მიტანის სერვისი მუშაობდა, როგორც რესტორნის ადმინისტრაციაში ამბობენ, ამ ფაქტმა თანამშრომელბის შენარჩუნებას ხელი შეუწყო.
„ჩვენი პაბ-რესტორანია, საღამოს 5-6 კაციაინ სუფრებია ხოლმე, ისედაც. დიდი ქეიფები არ გვაქვს. მაგიდებს შორის ისედაც არის დისტანცია, თუმცა გადავხედავ შესაძლოა ორი მაგიდის ამოკლება მომიწიოს“, - ამბობს პარუნაშვილი.
საქართველოს გასტრონომიის ასოციაციამ, შრომის ინსპექციის, ტურიზმის ეროვნული ადმინისტრაციისა და სურსათის ეროვნული სააგენტოსთან ერთად რესტორნებისთვის რეკომენდაციები შეიმუშავა.
ასოციაციაში დაწესებულებებს ურჩევენ:
- უზრუნველყავით მაგიდის წინასწარი დაჯავშნა;
- უზრუნველყავით დასაქმებულთა და მომხმარებელთა ყოველდღიური თერმოსკრინინგი;
- უპირატესობა მიანიჭეთ უნაღდო ანგარიშსწორებას;
- დაიცავით თანამშრომლების მითითებები;
- მაგიდებს შორის დაიცავით უსაფრთხო მანძილი, არანაკლებ ორი მეტრისა;
- მომხმარებლებს შორის უზრუნველყოფილი უნდა იყოს არანაკლებ ერთმეტრიანი დისტანცია;
- მაგიდასთან მოათავსეთ არაუმეტეს ექვსი მომხმარებლისა. გამონაკლისის სახით შესაძლებელია ოჯახის წევრებისა და 12 წლამდე მოზარდის ერთ მაგიდასთან განთავსება;
- ბართან მომხმარებლების პირდაპირი კონტაქტის თავიდან აცილების მიზნით, სასმელით მომსახურება უზრუნველყავით ინდივიდუალურად;
- იმ შემთხვევაში თუ ვერ ხერხდება ორმეტრიანი უსაფრთხო დისტანციის დაცვა, შესაძლებელია გამოყენებულ იქნას დროებითი დამცავი ბარიერი;
- გამოიყენეთ ინდივიდუალური გამასპინძლების წესი;
- გამოიყენეთ სტუმრებისათვის ბეჭდური (ერთჯერადი) მენიუს შეთავაზება. ელექტრონული მენიუს შეთავაზების შემთხვევაში, მენიუს დაფასთან ხელების ჰიგიენური დამუშავებისთვის განათავსეთ სადეზინფექციო საშუალებები;
- განათავსეთ თვალსაჩინო ადგილას covid -19-ის პრევენციული ღონისძიებების შესახებ.
[მარიამ ბარძიმაძე, ახალციხე]